De wijkagenten van de Politie Hof van Twente zullen de komende weken een interactie aangaan met de de burger. Maarten Vollenbroek, wijkagent van Markelo vertelt dat momenteel in de gemeente Hof van Twente een sterke stijging is waar te nemen als het gaat om het aantal woninginbraken. Wanneer hij de cijfers voor Markelo bekijkt zijn deze gelijk aan vorig jaar. Toch benadrukt hij de ernst van de situatie en staat hij op scherp. “Wij staan op scherp maar ook de burger zal ons hierbij moeten helpen, zij zijn onze ogen en oren,” aldus Maarten Vollenbroek. Het bellen van 112 bij verdachte situaties in de buurt helpt de politie om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen. Vandaag start hij samen met een aantal collega’s in Markelo en zullen zij hier en daar persoonlijk een brief komen overhandigen en benadrukken vooral attent te zijn op verdacht gedrag in de buurt. “We kunnen onmogelijk iedereen bezoeken maar hopen dat onze boodschap van mond tot mond zal gaan,”aldus de wijkagent.
De inhoud van de brief die vanaf vandaag de komende weken persoonlijk door de politie verspreid zal worden in de gemeente Hof van Twente luidt als volgt:
Geachte bewoners,
De politie stelt alles in het werk om woninginbraken te voorkomen en de daders te pakken. Maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. In de gemeente Hof van Twente wordt op dit moment veel ingebroken, ook in uw wijk en daarom is uw hulp nodig om daders op heterdaad te kunnen aanhouden. Van alle aanhoudingen die de politie doet spelen tips van oplettende inwoners een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 87% van alle aanhoudingen mede te danken zijn aan tips van inwoners.
Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?
Wat kunt u zelf doen?
Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen.
Wat wil de politie weten?
De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag of maak eventueel een foto/filmpje:
* Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
* Postuur (dik of dun)
* Leeftijd (schatting)
* Haarkleur, kapsel
* Kleding (kleur en soort), tas of rugzak (kleur en soort)
* Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
* Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).
De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig! Criminelen hebben een hekel aan oplettende burgers! Mogen wij op u rekenen?
Met vriendelijke groet,
De wijkagenten van de Hof van Twente