De gemeente Hof van Twente heeft ABZ Diervoeding een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf heeft volgens de gemeente op de productielocatie aan de Goorseweg in Markelo fors meer veevoeders geproduceerd dan is toegestaan volgens de aan het bedrijf verleende vergunning. Bij een controle van de Omgevingsdienst Twente op 15 maart 2024 bleek dat het bedrijf 103.119 ton geperst voer heeft geproduceerd in 2023. Ook over 2022 heeft het bedrijf met 91.000 ton fors meer geproduceerd dan de 73.281 ton die volgens de vergunning is toegestaan. De gemeente verwijst in de brief waarin de last onder dwangsom wordt opgelegd ook op het groot aantal klachten over geuroverlast die in 2023 en 2024 zijn ontvangen en vermoedt dat deze klachten mede worden veroorzaakt door de uitgebreide productie. Uit de brief van de gemeente blijkt ook dat de onlangs geplaatste hogere schoorsteen noodzakelijk is om de geurnormen bij de hogere productie niet te overschrijden. Het bedrijf riskeert een dwangsom van 100.000 euro indien de maximale productiehoeveelheid dit jaar wederom wordt overschreden.
Per 1 januari 2024 is de gemeente Hof van Twente als gevolg van de in werking getreden Omgevingswet bevoegd gezag om handhavend op te treden tegen overtredingen van de vergunning door ABZ Diervoeding. Voorheen was dit de provincie Overijssel.
De gemeente geeft het bedrijf in haar brief verder te kennen dat de dwangsom in verhouding staat tot de zwaarte van de geschonden belangen. Zo is er volgens de gemeente sprake van onaanvaardbare hinder van de fabriek voor omwonenden omdat er niet wordt voldaan aan de wettelijke regels. Het woon- en leefklimaat van de omwonenden wordt hierdoor al langere tijd aangetast. Het geschonden milieubelang en het belang van de omwonenden heeft de gemeente mee laten wegen in de hoogte van de dwangsom. Het is niet de eerste keer dat ABZ de omgeving volgens de gemeente in gevaar heeft gebracht, het bedrijf kreeg in 2021 ook een last onder dwangsom opgelegd.
Naast de last onder dwangsom heeft de gemeente de buitengewoon opsporingsambtenaar van Omgevingsdienst Twente ook op de hoogte gebracht van de geconstateerde overtredingen. De buitengewoon opsporingsambtenaar beoordeelt aan de hand van de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht of de overtredingen mogelijk ook leiden tot strafrechtelijke gevolgen.