Half juli las u het eerste deel van een serie artikelen over de Martinuskerk. In deze serie houdt Maarkelsnieuws u, op basis van informatie van Diederik Roeterdink en anderen, op de hoogte van de verbouwing van de kerk voor alle Markeloërs. In dit tweede deel vertellen we u over de fundering van de kerk en de plannen voor de toekomstige vloer.
Omdat in de kerk vloerverwarming wordt aangebracht, moet de bestaande vloer eruit. Deze bestaat deels uit beton met estriken (de looppaden) en deels uit hout op zand (onder de banken). De vloer mag afgegraven worden tot 40 cm boven NAP, want daaronder kom je in een gedeelte waarin ook begraven is, en uit respect voor de overledenen mogen daar geen ingrepen gedaan worden. Er ligt al een bureau-onderzoek waarin uit documenten vanaf 1840 is vastgesteld welke vondsten er gedaan zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn meegenomen in de aanvraag voor de monumenten-vergunning. Besloten is om af te graven tot 35 à 40 cm. Bij de afgravingen is een archeoloog betrokken om de vondsten die gedaan zouden kunnen worden in kaart te brengen. Er ligt ook nog een stukje fundering van rond het jaar 1200, met veldkeien, aan de kant van bakker Meinders. Dit stukje wordt ongemoeid gelaten.
De verbouwing van de kerk vindt plaats in twee fasen. De vloer wordt vervangen in de eerste fase. Daarbij wordt vloerverwarming aangebracht, op een zodanige manier dat in de toekomst het gedeelte waar de eredienst gehouden wordt apart verwarmd kan worden. Zo hoef je niet elke zondag dat hele grote gebouw te verwarmen. Ook zullen in deze eerste fase de voorzieningen voor technische installaties meegenomen worden, zodat deze goed kunnen worden weggewerkt.
Gedurende de verbouwing is een bouwterrein aan de kant van de bakker. Tijdens de bouw zal hier, tijdelijk dus, ook de ingang van de kerk zijn. Later zal deze zich, zoals vroeger, aan de voorkant bevinden. Daarover en over de rest van de indeling van de vernieuwde kerk leest u in het volgende artikel!
Alles wat er met de kerk gebeurt, gebeurt met het grootste respect voor het verleden en de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw. De kerk moet weer een gebouw worden dat alle Markeloërs aanspreekt. De verbouwing is een investering in de toekomst. Om nogmaals met Diederik te spreken: ‘Verbouwen van de kerk is van alle tijden.’