Bij de keuze voor een naam voor deze nieuwssite was het geen discussie dat dit ‘Maarkelsnieuws’ moest worden. Iedere Markeloër weet dat ‘Maarkel’ het dialect voor Markelo is. Toch verdwijnt het ‘Maarkels’ langzaam. De jeugd wordt niet meer met dialect opgevoed. Ook de ‘Maarkelse’ gebruiken zijn lang niet bij iedere Markeloër bekend. Met de nieuwe rubriek ‘Maarkels’ op deze nieuwssite en de Facebookgroep ‘Maarkels’ proberen we de typische Maarkelse woorden en gebruiken vast te leggen. Een nieuwe rubriek die reacties en herinneringen op zullen roepen. Daar kunnen we de hulp van onze lezers goed bij gebruiken. Ook eigen inbreng is van harte welkom. Hoe meer reacties, des te beter het beeld van ons ‘Maarkels’ met de verschillen tussen de buurtschappen, zal worden.
Maarkels is een spreektaal en geen schrijftaal. Schrijffouten maken is dus geen probleem. De aftrap in de Facebookgroep is gegeven met ‘Mirreweenter’, nadat ook op Maarkelsnieuws een bericht over deze traditie is gebracht. Want hoe wordt kerstavond bij jullie genoemd. “Zeg ie nog mirreweensteroam’d of karstoam’d?” Welke tradities houden we in ere en in welke buurtschap doen we wat. Was het bij jullie traditie om wospannekooke te etten of ölliekrapp’n (oliebollen) of hadden jullie een andere traditie. Sommigen aten vroeger van beiden.
Één van de volgers heeft dit jaar een beetje gezondigd op zijn eigen traditie op ‘mirreweentersoamd’. Naast de wospannekooke hebben ze ook ‘puffekes’ gebakken op de kachel. Ken ie ze nog: puffekes met rozien’n? Aten jullie ook puffekes en noemden jullie die ook zo, of heette het bij jullie 3 in de pan?
Hoe ging het er aan toe op oudejaarsavond. Wie kent de benaming teufeltjesoam’d nog? Of noemde jullie het anders. Volop vlees eten, of aten jullie toch oliebollen op oudjaarsavond?
Mocht iemand ideeën hebben voor deze rubriek, laat het ons weten via maarkels@maarkelsnieuws.nl of reageer direct in de Facebookgroep.