In Markelo zijn vandaag Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt aan Markelokaal en Erve Tichelwaark door Statenlid Annemieke Wissink. Belinda Wessels en Mayke Zwierink adviseurs vrijwilligerszaken van Salut en Ronald Krabbenbos van Landschap Overijssel waren ook bij de uitreikingen aanwezig. In de gemeente Hof van Twente zijn er vandaag naast Markelokaal en Erve Tichelwaark ook Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt aan de Stichting Leendert Vriel Hofbreed en De Hofschminkers.
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De provincie Overijssel waardeert en stimuleert de Overijsselse vrijwilligers en initiatiefnemers enorm. Om hen een podium te geven en ze te bedanken voor hun waardevolle inzet wordt, in bijna alle gemeentes van Overijssel, de Overijsselse Vrijwilligersprijs (OVP) uitgereikt. Ieder jaar worden er per gemeente vier vrijwilligers/ -organisaties aangedragen die een extra blijk van waardering verdienen. Het werk dat zij verzetten is heel divers en zeer uiteenlopend. Zij doen dat vanuit hun eigen gedrevenheid en zonder daar iets voor terug te verwachten.
Markelokaal
Vanaf vorig jaar wordt er in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. “De voortrekkers van deze groep (Jan ten Tije en Gerard Hazewinkel) werken met grote passie en inzet aan landschapsbeheer vanuit een vernieuwende en verbindende aanpak. Gestart vanuit landschapsbeheer weten ze mensen, een groene en duurzame leefomgeving te verbinden en daar mooie resultaten in te bereiken. Mensen, organisaties en bedrijven werken samen op basis van wederkerigheid. Zo draagt Markelokaal bij aan een sociaal en economisch gezonde samenleving in een mooi en natuurlijk landschap. Hierdoor werkt de coöperatie aan herstel van biodiversiteit, landbouwgrond en gemeenschapszin in brede zin”, aldus de Provincie Overijssel.
Erve Tichelwaark
Erve Tichelwaark is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting Tichelwaark Theeschenkerij Rohaan en de stichting Aveleijn Rohaan, een plek waar vrijwilligers samenwerken met bewoners van een zorgboerderij. Het aangrenzende museum wordt gerund door een grote groep vrijwilligers. Zij houden het museum in stand zodat de geschiedenis niet voor de toekomst verloren gaat. Langs de droogschuur van het museum lopen verschillende Kerkepaden; Tichelroutes die verwijzen naar de oude historie van de leemwerkende industrie van Markelo. Vele vrijwilligers onderhouden de verschillende Kerkepaden door bijvoorbeeld het gras te maaien en de heggen bij te houden. Mede hierdoor blijven de 25 kilometer cultuurhistorische wandelroutes met aanliggende monumenten bewaard voor de toekomst.