19e Jaargang | maandag 31 maart 2025

Oorlogsverhalen: Razzia’s

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag publiceren we het achtste verhaal: ‘Razzia’s’. In de laatste oorlogsjaren namen de spanningen toe. Jongemannen werden opgepakt en afgevoerd, soms willekeurig, soms gericht. De angst om verraden te worden of opgepakt te worden voor dwangarbeid in Duitsland was groot. In dit verhaal blikken we terug op de impact van de razzia’s in Markelo – op de gezinnen, de gemeenschap en de onzekerheid die bleef hangen tot de bevrijding in zicht kwam. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Joodse families in Markelo

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag presenteren we het zevende verhaal: ‘Joodse families in Markelo’. In de Tweede Wereldoorlog woonden er drie Joodse families in Markelo: Heijman, Schlosser en Cohen. Allen werden gedeporteerd en omgebracht in concentratiekampen. David Heijman en zijn vrouw waren begin jaren dertig een textielwinkeltje begonnen met daarnaast een café aan de Kemperweg. (Later was het constructiebedrijf Ten Brinke hier gevestigd) David was al bekend in het buurtschap Elsen omdat hij vanuit Rijssen met textiel ventte. Het echtpaar kreeg drie kinderen en had ook schoonmoeder Goudsmit inwonen. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Evacuees in Markelo

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag presenteren we het zesde verhaal: ‘Evacuees in Markelo’. In Markelo was het relatief rustig met oorlogsactiviteiten. In andere delen van Nederland was dit anders en dan met name in het westen. De Duitsers waren begonnen met de aanleg van de Atlantikwall. Een verdedigingslinie ter lengte van 5000 km langs de westkust van Europa ter voorkoming van een geallieerde invasie. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Neergestorte vliegtuigen

Op 8 april is het 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere datum besteden we extra aandacht aan gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo blikken we terug op verhalen, die niet vergeten mogen worden. Vandaag het vijfde verhaal alweer: ‘Neergestorte vliegtuigen'. Zoals al geschreven in onze publicatie van 7 februari begon in 1943 de oorlog meer en meer merkbaar te worden in Markelo. Het kwam toen meteen hard aan, voor het halve jaar om was stortten drie geallieerde bommenwerpers neer op Markelo’s grondgebied. Het ereveld op de Algemene Begraafplaats herinnert ons nog steeds daaraan. Het is geadopteerd door de Markelose basisscholen die er elk jaar, op 8 april, bloemen neerleggen. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Het verzet

Op 8 april is het 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere datum besteden we extra aandacht aan gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo blikken we terug op verhalen, die niet vergeten mogen worden. Vandaag het vierde verhaal alweer: ‘Het verzet’. De maatregelen van de Duitsers grepen steeds meer in  in het persoonlijk leven van de Markelose bevolking. Nederlandse oud-militairen, die in mei 1940 nog gevochten hadden, moesten zich melden voor krijgsgevangenschap en arbeidsinzet in Duitsland. Joden werden gedeporteerd. Nederlanders waaronder uiteraard ook vele Markeloërs, kregen het bevel om zich te melden voor de Arbeidseinsatz. Ze werden als dwangarbeiders ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Deze maatregelen gaven aanleiding om in het verzet te komen tegen de overheersers. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: De distributiemaatregelen

Op 8 april is het 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere datum besteden we extra aandacht aan gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo blikken we terug op verhalen, die niet vergeten mogen worden. Vandaag het derde verhaal: ‘Het begin van de oorlog’. Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende capitulatie op 15 mei, bleef de bevolking aanvankelijk nogal passief de ontwikkelingen aanzien. De hoogste functionaris voor bezet Nederland was Rijkscommissaris Seyss-Inquart en hij had gezegd dat de Duitsers niet waren gekomen om ons de vrijheid te ontnemen. De eerste 1 ½ à 2 jaar merkte men in Markelo nauwelijks wat van het nieuwe bewind. Wel werd er een identificatieplicht ingevoerd, zodat iedereen een persoonsbewijs met pasfoto diende aan de schaffen. Toen de maatregelen van de Duitsers steeds meer ingrepen in het persoonlijk leven, begon het verzet zich te ontplooien. Het begon met het verspreiden van illegale blaadjes. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Het begin van de oorlog

Op 8 april is het 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere datum besteden we extra aandacht aan gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid blikken we terug op verhalen, die niet vergeten mogen worden. Vandaag het tweede verhaal: 'Het begin van de oorlog'. Op 28 augustus 1939 was de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger begonnen met het voorbereiden van de verdediging voor een eventuele aanval van de Duitsers. Naast de drie gecreëerde verdedigingslinies, waarvan de Grebbelinie er één was, waren er ook drie vertragingslijnen gepland. Een van deze lijnen was het Twentekanaal vanaf Lochem tot Wiene en zijtak Almelo. Bij de bruggen over het kanaal werden vernietigingsploegen gelegerd, die bij een inval van de Duitsers, de bruggen over het Twentekanaal, moesten opblazen. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen – Wat eraan voorafging

Mobilisatie voorjaar 1939 2e van rechts Berend Jan Tempelman Inleiding tot de oorlogsverhalen Op 8 april van dit jaar is het 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Voor de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid reden om aan 80 jaar vrijheid extra aandacht te schenken. Er wordt gewerkt aan een programma '80 jaar vrijheid' dat gepland is op zaterdag 3 mei in Sporthal Markelo. In de aanloop tot de 3e mei zullen op Maarkelsnieuws oorlogsverhalen/gebeurtenissen verschijnen, die in het teken staan van 80 jaar vrijheid. Wat eraan vooraf ging Verschillende oorzaken liggen ten grondslag aan het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog. Het verlies van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bracht Duitsland veel ellende. Er heersten grote armoede en werkloosheid, en basisbehoeften zoals voedsel werden onbetaalbaar. In deze omstandigheden bloeiden extremisme en haat op. De Oostenrijkse militair en latere nazi-politicus Adolf Hitler maakte handig gebruik van de situatie. Hij speelde in op de onvrede in Duitsland en beweerde dat de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, met name Groot-Brittannië en Frankrijk, de Duitse eer hadden aangetast. Volgens Hitler hadden de geallieerden, in samenwerking met de Joden, tegen Duitsland samengespannen en het land "een dolk in de rug gestoken." Hij eiste dat Duitsland hem trouw zou zweren. (meer…)

Lees meer
 
Het weer in Markelo