Vanavond werd in het politiebureau Hof van Twente, symbolisch een paraplu uitgeklapt over Markelo en Diepenheim. De paraplu waaronder veel buurt-WhatsApp groepen zich hebben verzameld zijn door inzet van politie en gemeente Hof van Twente met elkaar verbonden. “Een primeur voor de gemeente Hof van Twente,waar ik enorm trots op ben. Een prachtig voorbeeld van burgerinitiatief”, aldus Maarten Vollenbroek die als wijkagent zowel Markelo als Diepenheim vertegenwoordigd. De politie heeft met het uitklappen van deze paraplu, in één klap vele honderden extra ogen in de wijk om verdachte situaties te signaleren. Vollenbroek heeft het al vaker gezegd: “De burgers zijn de ogen en oren van de politie in de wijk, samen staan we sterk”.
Elke afzonderlijke buurt WhatsApp groep heeft zijn eigen coördinator. Mocht er door een groepslid een verdachte situatie zijn gemeld in de app-groep dan appt de coördinator van die groep de melding door naar de coördinatoren van de andere buurtgroepen. De coördinator van de andere groep stelt vervolgens zijn eigen groepsleden in kennis. Boven deze coördinatoren in Markelo en Diepenheim staat nog een hoofd coördinator die direct in contact staat met zowel de gemeente als ook met de wijkagent.
Door het vroeg signaleren van verdachte situaties en het bellen van 112 en nu ook het gebruik van de appgroepen krijgt de politie de mogelijkheid om eerder én succesvoller te reageren op verdachte situaties. De pakkans wordt hiermee voor een belangrijk deel vergroot, denkt de politie Hof van Twente. Vollenbroek benadrukt nog eens dat hij zeer tevreden is over het bellen naar 112 bij verdachte situaties in Markelo. Met een resultaat van 111 meldingen in het afgelopen jaar meer, dan het jaar ervoor hebben we een resultaat waar we trots op kunnen zijn”, aldus Vollenbroek. Duidelijk wordt het voor de aanwezigen, dat het voor de politie Hof van Twente een schat aan informatie oplevert zoals kentekens, personen, locaties en tijdstippen. Hierdoor worden personen met verkeerde bedoelingen in en rondom Markelo uit de anonimiteit gehaald. De kreet ‘112 daar vangen we samen boeven mee’ lijkt in Markelo en Diepenheim dan ook zeker voet aan de grond te krijgen.
Namens de gemeente Hof van Twente heeft Fabian Cramer samen met wijkagent Maarten Vollenbroek de coördinatoren van de diverse buurt WhatsApp-groepen in kaart weten te brengen. Maar beiden benadrukken dat het initiatief komt vanuit de inwoners van Markelo en Diepenheim. Zij zagen het belang in van een WhatsApp groep en zochten contact met de gemeente en de politie. Fabian Cramer is als stagiair Integrale veiligheidskunde werkzaam bij gemeente Hof van Twente en heeft deze ontwikkeling van buurtpreventie WhatsApp groepen als eindscriptie voor zijn opleiding op het Saxion.
Cramer spreekt de hoop uit dat na Markelo en Diepenheim ook de rest van de gemeente Hof van Twente dit voorbeeld gaat volgen. “Wat zou het mooi zijn als alle WhatsApp groepen in de gehele gemeente Hof van Twente binnenkort met elkaar in verbinding komen te staan”, aldus Cramer. Cramer benadrukt verder nog dat nieuwe buurt WhatsApp groepen zich bij de gemeente kunnen melden. Zij zullen dan worden toegevoegd aan het bestaande netwerk.
Ondanks een daling van het aantal woninginbraken in Markelo en Diepenheim vindt Maarten Vollenbroek dat elke gepleegde woninginbraak er een te veel is. Een inbraak zorgt voor een ernstige aantasting van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Verder heeft een inbraak vergaande gevolgen voor het veiligheidsgevoel in de buurt. Reden temeer om de handen ineen te slaan voor zover als mogelijk is en in elke buurt een WhatsApp groep te starten als die nog niet aanwezig is.