“Het verleden is het begin van de toekomst; wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij heen gaat”. Wie zich in de historie verdiept komt dit gezegde meningmaal tegen. Jammer dat beleidsmakers bij hun besluitneming dit gezegde vaak vergeten. Achteraf hoor je dan de verzuchting: “Had ik en wol ik, is dom vollik”. Of de gemeenteraad van de Hof van Twente bovenstaande gezegde als leidraad heeft gebruikt bij haar besluitneming tot aankoop van de voormalige zuivelfabriek is niet bekend. Wel heeft zij in de ogen van vele Markeloërs een belangrijk en wijs besluit genomen. De politiek is blij dat de “rotte kies” in het dorpscentrum wordt vervangen door “hopelijk een mooie parel” of “Markelo krijgt een fantastischz dorps- plein”.
De Brink in Markelo
Terugkijkend in de geschiedenis van Markelo zien wij dat Markelo begin 1600 al een dorpsplein kende, ofwel een Brink. Het was geen verhard plein, toch was het een soort ontmoetingsplaats waar ook de veemarkt werd gehouden. De Brink ontleent zijn naam aan erve Brinkert, een boerderijtje dat op bovenstaande plattegrond is aangegeven en vermoedelijk in de 16e eeuw is gebouwd. Op bijgaande plattegrond, die stamt uit het begin van de 19e eeuw, zien we ook het boerderijtje Roolf (op de kaart Roelves genoemd). Zie onderstaande foto. Het nu onherkenbare weggetje dat van de Grotestraat naar Fietscity loopt heet nog steeds Roolfssteegje.
Op de kaart zien wij ook twee panden staan, nl. Kwaks en Papendries. Deze twee panden zijn aangekocht door de fa. Stokkentreeft die er een zuivelfabriekje annex maalderij stichtte, die in 1907 is overgenomen door een groep boeren en is overgedaan aan in op te richten Coöperatie. Na de splitsing in 1921 is Landbouwvereniging en zuivelfabriek in 1922 grondig verbouwd tot de zuivelfabriek zoals u die ziet op onderstaande foto.
Zoals in de raadsvergadering is aangegeven krijgen de inwoners van Markelo de gelegenheid om mee te praten over de inrichting van het plein. Wellicht herinneren zij zich dan ook de uitspraak: “Het verleden is het begin van de toekomst; wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij heen gaat”.
“Het verleden is het begin van de toekomst; wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij heen gaat”. Wie zich in de historie verdiept komt dit gezegde meningmaal tegen. Jammer dat beleidsmakers bij hun besluitneming dit gezegde vaak vergeten. Achteraf hoor je dan de verzuchting: ”Had ik en wol ik, is dom vollik”. Of de gemeenteraad van de Hof van Twente bovenstaande gezegde als leidraad heeft gebruikt bij haar besluitneming tot aankoop van de voormalige zuivelfabriek is niet bekend. Wel heeft zij in de ogen van vele Markeloërs een belangrijk en wijs besluit genomen. De politiek is blij dat de “rotte kies” in het dorpscentrum wordt vervangen door “hopelijk een mooie parel” of “Markelo krijgt een fantastisch dorps- plein”.